Natúrparkok rendezvényei a Táj Nemzetközi Napján

A magyar natúrparkok idén harmadik alkalommal csatlakoztak tájséták meghirdetésével a Táj Nemzetközi Napja alkalmából megszervezésre kerülő rendezvénysorozathoz.

A kezdeményezés  kontinensünk táji örökségének megőrzését és fenntartható hasznosítását hivatott elősegíteni.  A Nemzetközi Tájnapot a 2000-ben, Firenzében elfogadott Európai Táj Egyezmény megvalósításának jegyében hirdette meg a strasbourgi székhelyű Európa Tanács. A tájakat elsőként és átfogóan középpontba állító nemzetközi egyezmény hazai kihirdetéséről szóló törvényt 2007-ben fogadta el az Országgyűlés.

A tájnapi rendezvények szervezői és a résztvevők száma is évről-évre nő, idén 8 natúrparkban mintegy 1000 fő vett részt a szervezett eseményeken.

 

Túra

 

Helyszín, dátum
Bor, langalló, Sokoró – Pannontáj-Sokoró Natúrpark

 

Felpéc, 2019. október 20.
III. Kísértetjárta Túra a Vörös Barátok Nyomában – Pannontáj-Sokoró Natúrpark

 

Sokorópátka, 2019. október 19.
Határtalan Fekete-Körös Biciklitúra – Körösök Völgye Natúrpark

 

Békéscsaba, 2019. október 19.
Táj Nemzetközi Napja a Körösök Völgyében – kerékpártúra a Tanyák a Körösök Körül hálózat tagjaihoz – Körösök Völgye Natúrpark

 

Békéscsaba, 2019. október 20.
„Megérett a szőlő” – Tájnapi séta a Kőszegi Kálvária-hegyen – Írottkő Natúrpark

 

Kőszeg, 2019. október 20.
Az ősz szépsége a Vasi-hegyháton  - előkészítés alatt álló Vasi-Hegyhát-Rábamente Natúrpark

 

Oszkó, 2019. október 19. 
Barangolás a Vértes belsejében 2.

 

Vitányvár (Vértessomló), 2019. október 20.

 

Kimlei Ökokert bemutató és Duna-parti séta

 

Kimle, 2019. október 21.
Tájnapi tájséta a Bujáki várhoz – Cserhát Natúrpark

 

Buják, 2019. október 20.
Tájséták a Hét Patak Gyöngye Natúrparkban Alsómocsolád és Kárász, 2019. október 20.

 

 

 

Natúrparkjaink immár több mint két évtizede tevékenykednek az élő és élhető vidéki tájak erősítése érdekében. A helyi hagyományokon alapuló, ugyanakkor a táj védelmében és a térségfejlesztésben is az innovatív megoldásokat kereső natúrparki közösségek száma évről évre örvendetesen gyarapszik - az idén ismét 3 térség kapta meg a "natúrpark" névhasználati címet a természetvédelemért felelős minisztertől: megalakult a Zselici Ezüsthárs Natúrpark, a Tápió Natúrpark, illetve a Pilisi Hegyek Natúrpark is, így már 15-re növekedett a natúparkok száma hazánkban.

 

Képes élménybeszámoló a szervezett tájsétákról:

Vértesben 15 fő indult útnak a Vitányvártól.

Az Írottkő Natúrpark 4 km-es tájsétáján 26-an vettek részt, a résztvevők felkereshették a fejlesztés alatt álló Koronaőrző emlékhelyet, az idei évben megvalósult zártkerti pályázat keretében létesült Ciszterci-kert (városi gyümölcs- és szőlőkert) és városi gesztenyeliget fejlesztéseit is. Emellett a Kálvária-templomtól és a Szulejmán-kilátóból megcsodálhatták Kőszeg városának csodálatos panorámáját, és útközben megismerhettek az idén nyáron elkészült Ördögárok geológiai tanösvényt is.

Pannontáj-Sokoró Natúrpark munkatársai 3 helyszínen is szervezetek túrát. Idén is a Vörös Barátok legendáját felidéző esti túra volt a legnépszerűbb, 350 fő indult felfedezni a natúrparkot! A Bor, langalló, Sokoró túrán 24-en ismerkedtek meg a felpéci tájházzál és tájházi pincével, borászati hagyományokkal.

Körösök Völgyében 35 fős kerékpáros csapat látogatott el az Eszter tanyára és ismerte meg az alföldi táj szépségét, egyediségét, a tanyát. (élménybeszámoló)

Hegypásztor Kör (Vasi-Hegyhát-Rábamente natúrpark-kezdeményezés) ismét csatlakozott a tájnapi eseményekhez: elsőként az öreg tölgyeket nézték meg az oszkó szőlőhegy régi hegykapujánál, majd a pincesor alatt elhaladva a szántóföldek között vezető úton jutottak a faluba. Innen az út a Római katonák útjára vitt. Az alsóújlaki őshonos állatparkhoz közeledve egy fennsíkon már láthatók a legelő bivalyok és szürke marhák. Az állatparkban hústermékekből összeállított kóstolót kaptak a túrázók.