Natúrparkok Magyarországon

Hét Patak Gyöngye Natúrpark

Honlap: www.hetpataknaturpark.hu

het-patak-gyongye-naturpark
het-patak-gyongye-naturpark-01

Táji adottságok és értékek

A natúrpark a Mecsek északi lábánál, Hegyhát és a Völgység kistájak területén található. A lösszel fedett dombsági táj átlagos tengerszint feletti magassága 150 és 350 méter között változik. A felszín változatos, völgyekkel sűrűn tagolt. A völgyek helyenként szépen feltárják a 10-40 méter vastagságú lösztakarót. A patakok a Mecsek északi oldaláról lefolyó vizeket vezetik le a Kaposba. A patakok vizének felduzzasztásával helyenként mesterséges eredetű halastavakat hoztak létre.

A natúrparki térség természetes növényzetének legfontosabb jellegzetessége az illír és pannon flóra közötti átmenetiség, a balkáni jellegű flóraelemek, így például az illatos hunyor, a szúrós és a lónyelvű csodabogyó előfordulása.

A natúrparki térség aprófalvai bővelkednek népi építészeti emlékekben, és több elemükben máig őrzik hagyományos településszerkezetüket. Ennek oka a térség elzárt jellege, ami hozzájárult a hagyományos életmód fennmaradásához. A natúrpark települései közül több ma is zsákfalu (Alsómocsolád, Ág, Köblény), vagy csak kis forgalmú mellékúton érhető el.

Kiemelt látnivalók, túracélpontok, bemutatóhelyek

A falvak népi és szakrális építészeti emlékei: tornácos lakóházak, téglapajták, löszfalba vájt pincék, kútházak, templomok, út menti feszületek

Alsómocsoládi ökoturisztikai központ: Planetárium, repülőgép-szimulátor, kapcsolódó tanösvény-hálózat és ökoturisztikai jellegű programok széles választéka; Kölyök Fészek Erdei Iskola (Alsómocsolád; www.erdeiiskolaalsomocsolad.net)

Helytörténeti jellegű bemutatóhelyek és programok Kárászon: Fazekasműhely, Borbélymúzeum, Istállómúzeum, Pajtaszínház, gombász-szakkörök

Lámató – szabadidőpark Szalatnakon: állatsimogató, szakvezetéses túrák szervezése, helyi termékek kóstolója (www.lamato.hu)