Partnereink

Natúrparki együttműködés

A hazai natúrparkok szakmai koordinációjának erősítése, a natúrparkok koordinált fejlődése, egy országos együttműködési rendszer kialakítása és működtetése érdekében 2013-ban együttműködési megállapodást kötött a témáért kormányzati oldalról felelős Agrárminisztérium, a magyarországi natúrparkok ernyőszervezeteként működő Magyar Natúrpark Szövetség, a tárca egykori háttérintézménye, a jelenlegi Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat. A „Natúrpark szakmai koordinációs hálózat” munkájának eredményeként többek között szakmai koncepciók és más dokumentumok jelentek meg, számos csatornán váltak elérhetővé a natúrparkokkal kapcsolatos információk, konferenciákon és más, országos és térségi rendezvényeken ismerhették meg az érdeklődők a hazai natúrparkok eredményeit.

A Natúrpark szakmai koordinációs hálózat közös munkájának eredményeként, az Agrárminisztérium koordinációjában elkészült „A magyarországi natúrpark-hálózat koncepciója”, amelyet a természetvédelemért felelős miniszter 2021 decemberében fogadott el. A koncepció részletesen kifejti a Natúrpark rendelet egyes szabályozási elemeinek szakmai hátterét, másrészt rögzíti a hazai natúrpark-hálózat hosszú távú jövőképét és az ennek elérését segítő célkitűzéseket.

Az együttműködési megállapodás aláírására 2013. október 18-án, Kőszegen a Bechtold István Látogatóközpontban került sor.

Az együttműködő partnerek 2013. óta folyamatosan együtt dolgoznak a hazai natúrparki hálózat szakmai támogatása, megerősítése érdekében. Évente Intézkedési Tervet fogalmaznak meg, melynek megvalósításán közösen munkálkodnak. Ezen tevékenységeket évente több alkalommal egyeztetik, az elvégzett feladatokat értékelik.

Négyoldalú együttműködés (1)