Aktívan Itthon Program néven rendezvénysorozat indul az ország felfedezésére

200 bringatúra, hegykerülő kerékpáros túrák, vízitúra sorozat, koncert az erdőben, lovaglás a natúrparkokban… ezek mind az Aktívan Itthon Program részei, melyek mind közelebb visznek az ország megismeréséhez. A program 11 önálló rendezvénysorozatot ölel fel, melyekben az a közös, hogy mindegyik az aktív életmódot népszerűsíti. Az események egyszerre kínálnak kikapcsolódást a mozogni vágyóknak, és segíti az aktív turisztikai szektor szolgáltatóinak a járvány utáni fellendülésben. A programsorozatot a kormány 330 millió forinttal támogatja. A cél, hogy az év során legalább 100 ezer ember mozogjon a rendezvényeken.

 A programsorozatot Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kezdeményezésére az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) szervezi számos civil szervezet – összese 140 partner – bevonásával. A sorozat egyszerre segít azoknak az aktív turizmusban és szabadidősportban jelenlévő szolgáltatóknak, akiket súlyosan érintett a járvány, és támogatja az olyan aktív életmódot kínáló rendezvényeket, amelyek lehetőséget teremtenek a nagyközönségnek, hogy egészségesen, mozogva fedezzék fel az ország legszebb részeit. Így a programsorozat valóban minden fontos túratípusra kiterjedően hívja a családokat a természetbe az Írottkőtől a Tiszahátig. A sorozat közös eleme, hogy a legtöbb program ingyenes vagy jelképes részvételi díjjal vehető igénybe.

Két keréken határon innen és túl… plusz egy kis „olasz meló”

Az Aktívan Itthon Programok gerincét a kerékpáros tematikájú rendezvények adják, melyek megvalósításáért a Magyar Kerékpár Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) felel. A Tekerj a Zöldbe! országos, 200 állomásos kerékpártúra-sorozatban a résztvevők könnyű, bárki által teljesíthető, vezetett, 30-40 fős családbarát kerékpártúrákon járják be az egész országot. Azoknak, akik saját és az ország határait is feszegetnék, idén második alkalommal szervezik meg az Otthonról Haza túrát, amely Erdélyből és a Felvidékről indulva Budapestre érkezve köti össze a magyarságot két keréken. Ezekre a túrákra lehetőséget adnak a szervezők akár egy-egy napos becsatlakozásokra is.

Vadonatúj kerékpáros programként 2022-ben indul útjára a Ring, hegykerülő kerékpártúra-sorozat, ahol a résztvevők tavak helyett az ország 5 hegységét kerülhetik meg. Így a Mátra, a Mecsek, a Vértes, a Zemplén és a Börzsöny körbetekerése került be az idei rendezvénynaptárba. A szervezők két távon, egy hosszabb „challenge” kategóriában és egy rövidebb túrabarát kategóriában várják a bringásokat.

Májusban Budapestről rajtol a világ második számú kerékpáros körversenye, a Giro d’Italia. Az élményhez kapcsolódva 5 Giro felvezető kerékpáros túrát indít a MAKETUSZ, amelyeken a résztvevők belekóstolhatnak az olasz körverseny hangulatába. A túrák a hazai szakaszok útvonalát is érintik, és a túrákhoz kapcsolódó családi napokon rengeteg kiegészítő programmal várják az érdeklődőket.

Evezzük be Magyarországot!

Hazai vizeken címmel indítja el a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) a 8 állomásos vízitúra sorozatát, amelyre az amatőröket, vízitúra kedvelőket várják. A cél, hogy minél több ember maradandó élményeket szerezzen kenu, kajak vagy éppen SUP lapátot ragadva. A sorozat rövid távjai a lelkes kezdőket, a hosszabb távjai a gyakorlottabb „vízenjárókat” várja. Az igazi kihívásra vágyóknak pedig a Bécs-Budapest Leevezést javasoljuk, ahol a gyakorlott vízitúrázók a Dunán 300 kilométert leküzdve, három fővárost érintve garantáltan az év legkomolyabb vízi kalandját fogják teljesíteni. A szervezők hajóbérlési lehetőséget is biztosítanak, így azok is jelentkezhetnek, akik nem rendelkeznek saját hajóval.

Ép testben ép lélek

Az Aktívan Itthon Program részeként a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) idén 38 olyan szabadidősport-rendezvényt szervez, amelyek kedvezményes részvételt biztosítanak a futni, kerékpározni vagy teljesítménytúrázni vágyóknak. Szintén a SZEOSZ szervezésében keresik idén is az ország „legfutósabb” városát a Futókörök Napján. Május 21-én 15 városban várják a futókat egy-egy futókörön, ahol mindenki a város számára gyűjti a kilométereket. Így a nap végére az is kiderül, hogy melyik az ország legsportosabb városa.

Budapest megújult aktív központja, a Normafapark rendezvénysorozatot indít Találkozzunk újra a Normafán címmel. A sorozat a legkisebbektől a szenior korosztályig kínál programokat, legyen szó kerékpártúráról, nordic walkingról, sírollerezésről vagy cardio vagy helytörténeti sétákról. A program minden eleme ingyenes, amelyekre a Normafa Park honlapján lehet regisztrálni. Az események egyik legfontosabb eleme, hogy a végén mindenkit megvendégelnek egy legendás hírű, normafai rétesre is.

Kultúra és természet találkozása

A Muzsikál az erdő jól csengő név a kultúra és természet kedvelői körében. Az Aktívan Itthon Program támogatásának köszönhetően idén több helyszínen, színesebb programkínálattal várják a szervezők azokat, akik szívesen hallgatnának akár jazz zenét a Mátra közepén. A rendezvény népszerűsíti a vidék értékeit, különleges természeti adottságait, az erdőket, a helyi közösségek hagyományait, a helyi szellemi, kulturális értékeket, a klasszikus- és a népzenét, a környék képzőművészetét, a térség gasztronómiai hagyományait. Az ingyenes rendezvényeken egymást váltják az aktív sportos programok és a zenei élményt nyújtó koncertek, a szervezők pedig a kisebbekről sem feledkeznek meg, őket népi és erdei kézműves programok is várják.

A Magyar Natúrpark Szövetség (MNSZ) Aktívan a Natúrparkokban címmel indít 10 natúrpark bevonásával rendezvénysorozatot. Mindegyik állomáson egy-egy térség gasztronómiájába, kultúrájába és természeti kincseibe kóstolhatnak bele az odalátogatók. A sorozat nem titkolt célja, hogy a szélesebb közönséggel is megismertesse a natúrparkok helyi termelőinek, túravezetőinek a szolgáltatásait. További információk: www.naturparkok.hu/

 

Forrás: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ