Natúrparkok Magyarországon

Pannontáj-Sokoró Natúrpark

Honlap: www.pannontaj.hu

Mottó: „Élmények az értékek mentén”

pannontaj-sokoro-naturpark
pannontaj-sokoro-naturpark-01

Táji adottságok és értékek

A natúrpark területét a Kisalföldből szigetszerűen kiemelkedő, egymással párhuzamosan ÉNy-DK-i irányba húzódó három dombsor (Tényői, Csanaki és Pannonhalmi), az ezek közötti hosszanti völgyek (Győrszentmártoni és Tényői), valamint a dombhátak előterében elhelyezkedő síkvidéki jellegű területek, továbbá a dombsorok DK-i hátterét alkotó bakony-vidéki alacsony dombsági jellegű területek alkotják. A natúrpark területe összességében három középtájunk (Bakony-vidék, Komárom–Esztergomi-síkság, Marcal-medence) területét érinti. Központi „magja” a Pannonhalmi-dombság.

A Pannonhalmi-dombság természetföldrajzi és éghajlati szempontból is átmenetet képez a Kisalföld síksági, illetve a Bakony-vidék középhegységi területei között, flórájának és faunájának a síksági és a hegyvidéki fajok egyaránt részét képezik. Ezen alapvető jellegzetességei a térséget természeti-táji szempontból országos viszonylatban is kiemelkedővé teszik.

A natúrpark területének legjelentősebb, országos jelentőségű védett természeti területe az 1992-ben létrehozott Pannonhalmi tájvédelmi körzet, míg déli, bakonyi részét a Magas-bakonyi tájvédelmi körzet érinti.

A natúrpark legjelentősebb kulturális és épített örökségi értéke a Pannonhalmi Bencés Főapátság, melyet közvetlen természeti környezetével együtt 1996-ban – „Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete” néven – a Világörökség részévé nyilvánítottak.

A térség számos egyéb épített örökségi eleme közül kiemelésre érdemesek a pincesorok (Bakonygyirót, Nyúl), valamint az ágasfás szerkezettel épült régi parasztházak. Utóbbiak legszebb példái több településen is fennmaradtak és felújításra kerültek. A hagyományos népi építészeti stílusjegyeit megőrző lakóházak közül több tájházként működik, például Tényőn, Felpécen és Nyalkán.

A natúrpark területén a hagyományok ápolása inkább különféle közösségi események szintjén történik. Több településen (pl. Pannonhalma, Győrújbarát) hagyományőrző kézműves és néptánccsoport működik.

A natúrparki térség táji örökségének fontos elemei a hagyományos művelésű szórvány gyümölcsösök, amelyek sajnos egyre ritkulnak, állományaik – művelés hiányában – sok helyen már beerdősültek. A Pannonhalmi-dombság az egyik legkisebb, ugyanakkor legősibb borkultúrával rendelkező borvidéke hazánknak. Az alig 650 hektár regisztrált szőlőterülettel rendelkező borvidékhez jelenleg 13 település tartozik. A gazdag borválasztékból a natúrparki közösség minden évben kiválasztja a Natúrpark Borát, amelyet minden saját szervezésű rendezvényen megkóstolhatnak az érdeklődők. A szinte minden településen megtalálható pincesorok napjainkban közösségi térként, rendezvényhelyszínként is szolgálnak, a gazdák szívesen invitálják be az érdeklődőket pincéikbe.

Kiemelt látnivalók, túracélpontok, bemutatóhelyek

Pannonhalmi Bencés Főapátság: kilátó és lombkorona tanösvény, arborétum és gyógynövénykert, Apátsági Pincészet, Viator étterem, Omnibus és Apátsági Galéria

Fenyőfői ősfenyves (Bakonyszentlászló és Fenyőfő)

Nyúli Szurdik – Európa egyik legnagyobb homokkőbe mélyülő szurdokvölgye

Forrásokat, kilátópontokat felfűző, jól jelzett gyalogos és kerékpáros túraútvonalak, zarándokutak (Szent Jakab-út, Szent Márton-út és Mária-út) és zarándokszállások (Pannonhalma, Lázi és Táp)

Erdei iskolák: Ravazd (üzemeltető: Kisalföldi Erdőgazdasági Zrt. Ravazdi Erdészete), Bakonyszentlászló – Vinye  (Ősfenyves Bt.), Nyalka – Kisnyalka major (Vadvirág Alapítvány)

Tanösvények: Vár-kő tanösvény (Győrújbarát), Eranthis Ösvény (Pannonhalma), Erdészettörténeti bemutató útvonal (Pannonhalma), Ravazd - Sokorópátka természetvédelmi bemutató útvonal